Pokrzywa i jej cenne właściwości lecznicze

21-09-2015, 15:19 ( 0 )

Pokrzywa zwyczajna jest rośliną od lat wykorzystywaną w kuchni bądź zielarstwie. Obecnie większość osób traktuje ją jako chwast, jednakże zamiast ją niszczyć warto zerwać i wykorzystać w celach zdrowotnych. Roślina ta jest źródłem wielu cennych witamin i składników mineralnych, w tym: witaminę C, K, E oraz beta-karoten, a także witamin z grupy B, zasobna jest w wapń, potas, krzem, magnez czy siarkę.

Pokrzywa ma wiele właściwości zdrowotnych, jedną z nich jest zmniejszanie obrzęków (gromadzenie wody) - posiada właściwości moczopędne oraz reguluje pracę nerek, dzięki czemu przyczynia się do wydalania wody i innych metabolitów z organizmu (oczyszcza nerki). Dobroczynne działanie na nerki sprawdza się również przy kamicy nerkowej, chorobach pęcherza i dróg moczowych. W dnie moczanowej również dochodzi do obrzęków poprzez gromadzenie w stawach kwasu moczowego, pokrzywa w tym przypadku także przyczynia się do oczyszczania i usuwania tego kwasu wraz z moczem.

Ponadto pokrzywa wykazuje pozytywne działanie na układ odpornościowy, działa przeciwzapalnie, dzięki czemu łagodzi objawy RZS, gośćca oraz innych chorób kości, a także jest czynnikiem profilaktyki przed osteoporozą.

Ważnym działaniem pokrzywy jest jej zdolność do wzmacniania organizmu podczas wielu chorób, po operacji, w stanach wzmożonego stresu czy przemęczenia. Ponadto wykazuje właściwości krwiotwórcze, co jest bezcenne dla osób cierpiących na anemię.

Dzięki dużej zawartości witaminy K ma działanie hamujące krwotoki, co jest przydatne chociażby przy menstruacji. Jednakże osoby z zakrzepicą muszą się jej wystrzegać.

Dodatkowo zaobserwowano, że pokrzywa obniża stężenie cukru w surowicy krwi oraz ciśnienie tętnicze krwi. Oznacza to jednak, że należy jej używać ostrożnie przez osoby stosujące leczenie farmakologiczne – gdyż może w sposób niepożądany wzmocnić działanie leków.

Pokrzywa sprawdza się w leczeniu dolegliwości przewodu pokarmowego, w tym stanów zapalnych jelita grubego, ponadto wspomaga trawienie.

Wykazuje działanie antynowotworowe poprzez neutralizację wolnych rodników.

Pozytywne działanie pokrzywy widoczne jest również w poprawie wyglądu skóry, włosów i paznokci. Napary z pokrzywy niwelują trądzik, są skuteczne w alergiach.

Powyższe wskazuje na to, że pokrzywa ma wiele zdrowotnych właściwości, jednakże należy uważać z jej stosowaniem przy zakrzepicy, w krótkim okresie przed i po zabiegach, u kobiet z torbielami na jajnikach oraz osób z niewydolnością nerek.

Najlepiej przygotować wywar, zupę lub nalewkę ze świeżej pokrzywy. Można również kupić suszone liście lub sok. 

Komentarze:



Działanie kapsaicyny

Więcej

Właściwości prozdrowotne zielonej herbaty i kawy

Więcej

Charakterystyka tłuszczów

Więcej

Twoje pożywienie powinno być lekarstwem, a twoje lekarstwo powinno być pożywieniem.

Hipokrates

O mnie

Ostatnie artykuły

DZIAŁANIE KAPSAICYNY
22-10-2017, 20:49

WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE ZIELONEJ HERBATY I KAWY
13-03-2016, 19:18

CHARAKTERYSTYKA TŁUSZCZÓW
09-03-2016, 15:15

ZOBACZ WSZYTKIE

Dane kontaktowe

  • Dietetyk Adrianna Nijakowska
  • +48 509 640 659
  • dietetyk@adriannagrzelak.pl
  • Oddział w Ostrowie Wielkopolskim*:

    ul. Górna 7,
    63-400 Ostrów Wielkopolski

    * Usługi świadczone są u klientów.